Zoeken
  • angeliquelaleman

Ooit gehoord van lichaamswerk?

Bijgewerkt op: mei 3

De fluistering van jouw lichaam.
Laat jouw licht stralen door bewust te worden van wat in jouw leeft, jouw gedachten- gekoppelde emoties en hoe jouw lichaam daarop reageert.


Hoe vaak vertellen we ons zelf; 'wat ik voel negeer ik even, want daar heb ik geen tijd voor of het zal wel niet zo belangrijk zijn'.

Jouw lichaam wil jouw iets vertellen, maar jij hoort het niet of wil niet luisteren... Steeds meer verliezen we het contact met ons lichaam en daaraan gekoppeld onze intuïtie of innerlijke wijsheid. Vind jij jezelf dan belangrijk?


Lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn betekend letterlijk bewust zijn van jouw lichaam, lichamelijke signalen en wat er in het hier en nu te voelen. Hoe bewuster je bent van jouw lichaam, hoe meer je weet wie je bent, wat je werkelijk wil en hoe je echt wil leven.


Oh, is dit niet egoïstische,...? Neen, dit verwoorden wij allen als zelfzorg en zelfliefde, de waarden die wij graag aan onze kinderen en omgeving doorgeven.


Lichaamswerk is helend en transformerend voor lichaam en geest.


Een goed contact met ons lichaam (body- awareness) is belangrijk om in contact te staan met jouw innerlijke stem en weten. Je lichaam als vriend beschouwen zorgt er ook voor dat jij lichamelijke signalen bij overprikkeling of angst sneller waarneemt.


Een goed contact met jouw lichaam biedt rust en veiligheid.

Ons lichaam wil veiligheid en geborgenheid.

Vaak merken we in sessies dat ons eigen lichaam zich niet veilig voelt. Soms is het veiligheidsgevoel zodanig klein waardoor je sneller over je grens gaat en jouw lichaam in staat van overprikkeling komt. In latere fase kan dit leiden tot oververmoeidheid en burn- out.

Veiligheid zorgt voor minder overprikkeling, en dat is een proces van blijvende aandachtigheid.


In lichaamswerk is de eerste stap nagaan hoe jouw contact is met jouw lichaam en deze stillaan herstellen.


  • Emotioneel lichaamswerk maakt je bewust van jouw eigen gedachten en daaraan gekoppelde emoties.

  • Emotioneel lichaamswerk brengt inzicht in gedrag- en reactiepatronen en is healend voor ons innerlijk kind. Hoe we reageren op dagelijkse of 'bedreigende' situaties is vaak terug te herleiden uit vanuit onze kindertijd, daar waar wij bewust of onbewust gekwetst zijn 'trauma'. Vandaaruit hebben wij als kind onszelf een reactiepatroon aangeleerd. Inzicht hebben in deze terugkerende reactiepatronen en deze te gaan veranderen kan verandering brengen in jouw leven, gedragspatronen ten aanzien van jezelf en anderen.

  • Emotioneel lichaamswerk brengt inzicht op jouw lichaams- en levenshouding. Hoe jij onbewust of bewust in het leven staat vertaalt zich in jouw lichaamshouding.

Een lichaam vertelt dus zoveel meer dan woorden. Ons lichaam vertelt ons levensverhaal, hoe jong we ook zijn. Ons verhaal wordt weerspiegeld in ons lichaam en in onze beweging.


Emotioneel lichaamswerk brengt jouw in beweging.Welke vormen biedt ik aan?


Voor mezelf was het belangrijk om bewust te worden van mijn levenspatronen. Hoe stond ik het leven? Vond ik mezelf waardevol?

Neen, dat vond ik niet en de oorsprong lag diep in de kindertijd.

Is dit de schuld van mijn ouders? Neen, ik was als kind iemand met een sterk aanpassingsvermogen en steeds meer werd duidelijk door mijn levenservaringen dat ik mezelf niet waardig genoeg achtte.

Een andere persoon was belangrijker dan mezelf, ook al ging dit ten koste van mezelf, mijn energie en levenswaarde.

Mijn eigen grenzen ging ik niet respecteren want dan kon ik anderen pijn doen. En dat was net hetgeen ik niet wilde gaan doen. Mijn eigen ruimte nam ik niet in, want dan stelde ik mijn grens voor wat ik als belangrijk zag. Op deze manier verloor ik het contact met mezelf, mijn lichaam, en met wie ik in werkelijkheid was.

Zo bleef het cirkeltje zich lang herhalen.

Ik werd er mij van bewust, maar hoe transformeer ik dit patroon? Door steeds een stapje verder te gaan in mijn ervaring, mijn levensverhaal en aandacht te geven wat mijn lichaam nu aangeeft in een situatie. En dat door emotioneel en energetisch lichaamswerk.


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven